Για τον R. Murray Schafer που έφυγε από τη ζωή στις 14/8/2021

Ανακοίνωση από το Δ.Σ. της ΕΕΑΟ

Με μεγάλη μας λύπη μοιραζόμαστε μαζί σας την είδηση του θανάτου του R. Murray Schafer, ιδρυτή σε διεθνές επίπεδο του καλλιτεχνικού και επιστημονικού αντικειμένου της Ακουστικής Οικολογίας. Ο κ. Schafer στήριξε ενεργά την Ελληνική Εταιρεία Ακουστικής Οικολογίας από την ίδρυσή της (2006) έως σήμερα, με παρουσιάσεις και εργαστήρια στο πρώτο της Συνέδριο στην Κέρκυρα (2007) αλλά και στο Διεθνές Συνέδριο του World Forum for Acoustic Ecology (Κέρκυρα, 2011). Το βιβλίο του HearSing: 75 Exercises for Listening and Creating Music (ΑκουΛαλείτε) μεταφράστηκε στα Ελληνικά και εκδόθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ακουστικής Οικολογίας το 2011. O Murray Schafer ήταν ο δάσκαλος που μας ‘άνοιξε τα αφτιά’ στις ομορφιές αλλά και στις ασχήμιες των ηχοτοπίων στα οποία ζούμε. Μας έδειξε πώς να στρέφουμε την προσοχή μας με δημιουργικότητα, ευαισθησία και ευθύνη στο ηχητικό μας περιβάλλον και πώς να ενεργούμε για τη βελτίωσή του. Τον ευχαριστούμε για την παρακαταθήκη που μας άφησε. Στην σύντροφό του Eleanor James εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Announcement from the Board of Directors of the HSAE

It is with great sadness that we share with you the news of the death of R. Murray Schafer, the Canadian composer and educator who has been internationally recognized as the founder of the artistic and scientific field of Acoustic Ecology. Murray Schafer actively supported the Hellenic Society of Acoustic Ecology from its establishment in 2006 until today, with presentations and workshops at its first Conference in Corfu, Greece (2007) but also at the International Conference of the World Forum for Acoustic Ecology (Corfu, 2011). His book HearSing: 75 Exercises in Listening and Creating Music was translated to the Greek language by the Board of the Hellenic Society of Acoustic Ecology. Murray Schafer was the teacher who ‘opened’ our ears to the beauty but also to the ugliness of the soundscapes in which we live. He showed us how to listen to the sound environment with creativity, sensitivity and responsibility and how to act in order to improve it. We thank him for the legacy he left us. We express our deepest condolences to his partner Eleanor James.

Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του R. M. Schafer

Ο R. Murray Schafer ήταν γνωστός ως καταξιωμένος ταλαντούχος συνθέτης, εκπαιδευτικός και μέντορας με όραμα και ως αφοσιωμένος περιβαλλοντολόγος. Στα 50 χρόνια της καριέρας του, διερεύνησε τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ήχου, δημιούργησε μοναδικά είδη μουσικής επιτέλεσης στον τομέα της ακουστικής οικολογίας και ευαισθητοποίησε τη διεθνή κοινότητα στην σύγχρονη μουσική του Καναδά. Ο κ. Schafer γεννήθηκε το 1933 στη Σάρνια του Οντάριο και μεγάλωσε στο Τορόντο. Σπούδασε στο Βασιλικό Ωδείο Μουσικής και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, όπου η επαφή του με τον Καναδό συγγραφέα και φιλόσοφο Marshall McLuhan είχε μεγάλη επίδραση στο μετέπειτα έργο του. Πολλές από τις συνθέσεις του-πάνω από 120 έως σήμερα [το 2009] που κυμαίνονται από ορχηστρικά έργα και μουσική δωματίου έως χορωδιακά κομμάτια έως μεγάλης κλίμακας μουσικά δράματα καθώς και έργα «φυσικού περιβάλλοντος» για υπαίθριες επιτελέσεις-αντικατοπτρίζουν το ενδιαφέρον του κ. Schafer για τον ανατολικό πολιτισμό και τον μυστικισμό, την ευρεία κοινωνική του συνείδηση καθώς και τη στενή του σχέση με τη φύση. Ο μνημειώδης κύκλος του Patria 12 ημερών, που ξεκίνησε το 1966, περιλαμβάνει ένα τελετουργικό από το σούρουπο μέχρι την αυγή, στο οποίο το κοινό οδηγείται σε 29 σημεία/χώρους παραστάσεων, ενώ ο πρόλογος, που επιτελείται πριν από την ανατολή του ηλίου σε μια ερημική λίμνη, περιλαμβάνει 12 τραγουδιστές και 12 χορευτές πάνω σε κανό, που καλωσορίζουν τα πουλιά της αυγής. Το 1969, ενώ δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ, ο κ. Schafer ίδρυσε το διεθνές World Soundscape Project, βάζοντας τον Καναδά στην πρώτη γραμμή της μελέτης της ακουστικής οικολογίας. Η ανησυχία του για το ακουστικό μας περιβάλλον, τη μουσική εκπαίδευση και τις βλαβερές συνέπειες της ηχορύπανσης τον ενέπνευσαν να γράψει πολλά πρωτοποριακά βιβλία, όπως το The Tuning of the World, Ear Cleaning, The Thinking Ear και The Book of Noise. Έχει επίσης συμβάλει σημαντικά ως μουσικολόγος/λογοτέχνης και εικαστικός καλλιτέχνης και είχε σημαντικό αντίκτυπο στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την Kαναδική μουσική. Τα βραβεία και οι διακρίσεις που έλαβε περιλαμβάνουν το Βραβείο Walter Carsen του Συμβουλίου του Καναδά (2005) και το Βραβείο Molson for the Arts (1993), το Βραβείο Συνθετών Louis Applebaum (1999), το Βραβείο Glenn Gould (1987), το Εθνικό Βραβείο Banff για τις Τέχνες (1985), το Διεθνές Βραβείο Arthur-Honegger (1980), το Βραβείο Συνθέτη της Χρονιάς του Καναδικού Μουσικού Συμβουλίου (1977), το Βραβείο Jules Léger για Σύγχρονη Μουσική Δωματίου (1977), τέσσερα Βραβεία Juno, και επτά επίτιμα διδακτορικά από πανεπιστήμια στον Καναδά, τη Γαλλία και την Αργεντινή. (Από την παρουσίαση του R. Murray Schafer, για το 2009 Lifetime Artistic Achievement (Classical Music) Award των Governor General’s Performing Arts Awards. https://ggpaa.ca/award-recipients/2009/schafer-r-murray.aspx#!prettyPhoto)




Facebook Twitter Linkedin Email

This entry was posted in Κύρια. Bookmark the permalink.