Ομάδα 6

“Αποτύπωση και Χαρτογράφηση Χαρακτηριστικών του Ακουστικού Περιβάλλοντος”

 

Μανδρούκας Χρήστος, Σιρανίδης Ιωάννης

 

Περιγραφή Ηχοτοπίου

Είναι η ώρα 12 το μεσημέρι, στον χώρο που βρίσκεται μπροστά από το παιδαγωγικό και σε μικρή απόσταση από αυτόν. Οι βασικοί ήχοι που ακούγονται συνεχώς είναι από φωνές παιδιών και ομιλίες. Κάποια στιγμή μικρά πουλιά τιτιβίζουν στα γύρω δέντρα. Επίσης ένα φορτηγό και ένα μηχανάκι περνάει γρήγορα από τον δρόμο. Ακούγονται οι συνομιλίες φοιτητών που βρίσκονται στον χώρο. Οι “ήχοι πρωταγωνιστές” (ήχοι επιφανείας) προέρχονται κυρίως από τις βιολογικές λειτουργίες (τιτιβίσματα πουλιών) , ανθρώπινες ομιλίες καθώς και ήχοι από μηχανικές δραστηριότητες. Ξεχωρίζει ο ήχος από μία κόρνα και ένας χτύπος από αντικείμενο που πέφτει στο έδαφος .

Έντυπο καταγραφής – προετοιμασίας δεδομένων (%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b5%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%b5)

 

 Φύλλο επεξεργασίας δεδομένων (%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%be%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%bd%cf%89%ce%bd)

 

Απόσπασμα ηχογράφησης 

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

Αρχείο Δεδομένων Ηχομέτρησης

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%b4%ce%b5%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%bd%cf%89%ce%bd-%ce%b7%cf%87%ce%bf%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82

Χαρακτηριστικά περιβάλλοντος στη θέση καταγραφής (%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae%cf%82)

Χαρτογράφηση

Το τελικό στάδιο της εργασίας αποτελεί την χαρτογράφηση των αποτελεσμάτων από τα οποία προκύπτει η εμφάνιση στον χώρο και η διασπορά των τιμών του Δείκτη Πιστότητας F. Παρατηρούμε μια σχετική ομοιογένεια για την πλειοψηφία των ομάδων όπου ο δείκτης παρουσιάζει χαμηλές τιμές οι οποίες  κυμαίνονται  από 0,94 – 5,73. Στις περιοχές που δραστηριοποιήθηκαν οι παραπάνω ομάδες κυριαρχούν οι ήχοι που παράγει ο άνθρωπος µε τις µηχανές (αυτοκίνητα, κοµπρεσέρ, κλιµατιστικά κλπ.) με αποτέλεσμα το Ηχοτοπίο να μην έχει διαφάνεια, κάποιοι δυνατοί ήχοι να καλύπτουν άλλους πιο αδύναµους και τελικά ο ακροατής να ακούει ένα συνονθύλευμα ήχων διαφορετικών εντάσεων. Στην περιοχή του νοσοκομείου Α.Χ.Ε.Π.Α. προς την πλευρά της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ παρατηρούμε ότι ο δείκτης F παρουσιάζει μεγάλες τιμές οι οποίες εξασθενούν κατευθυνόμενοι ανατολικά της πανεπιστημιούπολης. Τέλος στην περιοχή μελέτης της ομάδας μας κοντά στην παιδαγωγική σχολή, παρατηρούμε ότι οι τιμές του δείκτη F είναι οι μέγιστες, το οποίο ερμηνεύεται από το γεγονός ότι στην περιοχή που δραστηριοποιηθήκαμε έλειπαν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ηχογράφησης οι ανθρωπογενείς µηχανικοί ήχοι ενώ κυριαρχούσαν οι βιολογικοί με αποτέλεσμα το Ηχοτοπίο να είχε µια ακουστική διαφάνεια, και µπορούσε κανείς να ξεχωρίσει πολλούς διαφορετικούς ήχους µέσα σε αυτό, χωρίς κάποιοι να καλύπτονται από άλλους.

Διακυμάνσεις των τιμών του δείκτη πιστότητας του ακουστικού περιβάλλοντος (στις θέσεις με αποχρώσεις του κόκκινου κυριαρχούν ήχοι προσκηνίου και του γκρι ήχοι υποβάθρου) στη πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ

Για το υπόβαθρο της περιοχής μελέτης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα του OpenStreetMap. Ως περιβάλλον για την επεξεργασία των δεδομένων (γεωαναφορά, ομογενοποίηση, στατιστική επεξεργασία) και για την χαρτογραφική οπτικοποίηση χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό Quantum GIS.