Ομάδα 2 – Μαμαγιάννου Ε., Μοχαμάντ Ζ.

Ομάδα 2: Μαμαγιάννου Ελισάβετ, Μοχαμάντ Ζήνα

Περιγραφή Ηχοτοπίου

Τετάρτη 23/11/2016 και ώρα 12:00:00. Η περιοχή που ανατέθηκε στην ομάδα, αντιστοιχεί στη διασταύρωση μεταξύ των Μετεωροσκοπείου – Αστεροσκοπείου – Κεντρικής Βιβλιοθήκης Α.Π.Θ. Οι μετρήσεις μας ξεκίνησαν εντυπωσιακά, αφού κατά τα πρώτα δευτερόλεπτα το decibelometro χτύπησε κόκκινο! Μια μηχανή του γκαζόν πέρασε ξυστά από δίπλα μας! Ωστόσο τα πράγματα στη συνέχεια κύλησαν ομαλά. Ο βασικός ήχος που χαρακτήριζε το σημείο, κατά την ώρα των μετρήσεων, ήταν οι ομιλίες τόσο ως ήχοι υποβάθρου όσο και ως επιφανείας. Ανά τακτά διαστήματα ακουγόταν ήχοι μηχανοκίνητων οχημάτων (αυτοκίνητα και μηχανάκια). Επίσης, βήματα δεν σταμάτησαν να ακούγονται καθ΄όλη την διάρκεια του 5 λέπτου. Κάποια στιγμή τιτιβίσματα πουλιών ακούστηκαν στο βάθος και στα τελευταία δευτερόλεπτα ακούστηκε ο ήχος μια σειρήνας. Κατά κύριο λόγο, το ηχητικό υπόβαθρο ήταν ανθρωπογενούς και μηχανικής προέλευσης, όπως και οι ήχοι πρωταγωνιστές (ήχοι επιφανείας).

Έντυπο καταγραφής δεδομένων – αρχείο pdf (‘Εντυπο καραγραφης)

Φύλλο επεξεργασίας δεδομένων – αρχείο xls  ( omada_2 )

Απόσπασμα ηχογράφησης – αρχείο wav

Δεδομένα ηχομέτρησης – αρχείο csv ( decibeldata_omada_2 )

Αποτύπωση θέσης καταγραφής – αρχείο kml  ( omada_2 )

 

Χαρτογράφηση και Συμπεράσματα

 

 Διακυμάνσεις της ηχητικής έντασης (dbmean) στη πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ

Τελικό στάδιο της εργασίας αποτέλεσε η χαρτογράφηση των αποτελεσμάτων. Στον χάρτη με τα αποτελέσματα, παρατηρούμε πως γύρω από την περιοχή που περικλείεται από τα κτίρια της Νομικής, Φιλοσοφικής και Θεολογικής παρουσιάζονται μεγαλύτερες τιμές ηχητικής έντασης (dbmean). Αντίθετα, οι ομάδες που βρίσκονται στις περιοχές του Μετεωροσκοπείου Α.Π.Θ. και κάτω από το ΑΧΕΠΑ, παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα ηχητικής έντασης. Τέλος, η περιοχή στην οποία κατέγραφθηκαν οι ήχοι από την ομάδα μας (ανάμεσα στα γρασίδια της Ιατρικής και την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Α.Π.Θ.) αλλά και η περιοχή ανάμεσα Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Α.Π.Θ. και την Αίθουσα τελετών παρουσιάζει τιμές ηχητικής έντασης που κυμάνθηκαν σε μεσαία επίπεδα.

Για το υπόβαθρο της περιοχής μελέτης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα του OpenStreetMap. Ως περιβάλλον για την επεξεργασία των δεδομένων (γεωαναφορά, ομογενοποίηση, στατιστική επεξεργασία) και για την χαρτογραφική οπτικοποίηση χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό Quantum GIS.