Διαχρονική Μέλετη Τμήματος του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης

Members of the group:
Colak Emre
Omer Aise
Tzotzi Dimitra

Ιστορική Μελέτη της Θεσσαλονίκης

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο θα πραγματοποιήσουμε μια μελέτη σχετικά με το Ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Το ιστορικό κέντρο της είναι μια αρκετά μεγάλη περιοχή όσον αφορά την έκταση της και για το λόγο αυτό και για να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της συγκεκριμένης άσκησης αποφασίσαμε να μελετήσουμε μόνο ένα τμήμα του ιστορικού κέντρου.
Η περιοχή μελέτης μας μπορεί να οριοθετηθεί εντός των οδών Αγίου Δημητρίου, Εγνατία, Εθνικής Αμύνης και Ιασονίδου. Στην περιοχή αυτή μπορεί κανείς να εντοπίσει πολλά κτήρια με ιστορικό ενδιαφέρων όπως είναι το Τούρκικο Προξενείο, η Ροτόντα, η Καμάρα, και το κτήριο της παλαιάς φιλοσοφικής σχολής.
Οι λόγοι που μας οδήγησαν στην επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής είναι αφενός ότι είναι μια περιοχή από την οποία διερχόμαστε καθημερινά και την οποία γνωρίζουμε αρκετά καλά. Η περιοχή βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της πόλης και αποτελεί μία από τις παλαιότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης για την οποία είναι δυνατόν να συλλέξουμε πληθώρα πληροφοριών.
Το πρώτο βήμα της εργασίας μας θα ξεκινήσει με τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το τι συνέβαινε στη συγκεκριμένη περιοχή κατά τη χρονική περίοδο του 1915 και τι συμβαίνει σήμερα (2015). Έτσι ώστε να εντοπίσουμε έντονες διαφορές και την εξέλιξη που γνώρισε η συγκεκριμένη περιοχή μέσα στο διάστημα των 100 αυτών χρόνων.
Τέλος τα δεδομένα που συλλέξαμε θα πρέπει να συσχετιστούν με τα γεωγραφικά δεδομένα της περιοχής και να οργανωθούν σε επίπεδο βάσης δεδομένων.

Historical research of Thessaloniki

We will perform a study of center of Thessaloniki due to the 100th anniversary of World War I.
The historical part of the city spread almost all the city, therefore; we choose only a certain part for this study.
Our study area includes Agiou Dimitriou, Egnatia, Ethnikhs Amunhs and Iasonidou. Turkish consulate, Kamara, Rotonda and the school of philosophy which is a historical building are also located in our study field.
We select that area since we use it daily and it is familiar for us. Our field that is an old part of Thessaloniki is nearly in the city center and is possible to get information easily about it.
Firstly we will collect information about what happened in that area in 1915 and what are the developments until 2015 and we will also identify the evaluation and the differences from 1915 to 2015.
Finally, the collected data; geographical data will be organized in data base level.

Παρουσιάση:GIS

 

Ρυμοτομικό σχέδιο Θεσσαλονίκης
Ρυμοτομικό σχέδιο Θεσσαλονίκης
Χάρτης απεικόνιση της περιοχής μελέτης
Χάρτης απεικόνιση της περιοχής μελέτης
Απεικόνιση κτιρίων μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος
Απεικόνιση κτιρίων μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος
Ρυμοτομικό σχέδιο του 2015
Ρυμοτομικό σχέδιο του 2015
Χρήση Κτιρίων Μεγάλου Ιστορικού Ενδιαφέροντος Μέσα Στο Χρόνο
            1915            2015
Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή Στρατιωτικό Νοσοκομείο Σχολή Φιλολογίας
Τούρκικο  Προξενείο  Οικία  του Αλί Ριζά Ογλού Μουσταφά (Κεμάλ Ατατούρκ) Μουσειακός χώρος και στέγαση του Τούρκικου Προξενείου
Ροτόντα  Μουσουλμανικός χώρος λατρείας (Τζαμί) Μουσειακός χώρος
Αψίδα του Γαλέριου (Καμάρα) Ορόσημο Ορόσημο/Μνημείο Πολιτισμού