ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ “Τα πουλιά του τόπου μου” ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΟΡΟΥΜ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα 3-7 Οκτωβρίου 2011

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας, και του Διεθνούς Συνεδρίου Ακουστικής Οικολογίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 2011, προτείνουμε μια σχολική δραστηριότητα με θέμα “Τα πουλιά του τόπου μου”.

Οι ήχοι των πουλιών, καλέσματα, τραγούδια, κραυγές, φτερουγίσματα, αποτελούν ηχητικά ερεθίσματα που μας συνδέουν με το περιβάλλον μας και μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για τις ώρες της μέρας, τις εποχές του χρόνου και τον τύπο του χώρου στον οποίο βρισκόμαστε. Στα αστικά κέντρα, οι ήχοι αυτοί σε μεγάλο βαθμό επικαλύπτονται από τους ήχους των αυτοκινήτων, των κλιματιστικών, κλπ., έτσι ώστε σιγά-σιγά αρχίζουμε να τους ξεχνάμε. Περπατάμε συχνά μέσα στις πόλεις, όχι αφουγκραζόμενοι το ευρύτερο περιβάλλον μας αλλά κλεισμένοι στους στενούς κόσμους μας που οριοθετούνται από τους μηχανικούς ήχους της πόλης, από τη μουσική του γουόκμαν αλλά και από τις σκέψεις μας· ήχους που εξαφανίζουν τους ήχους των πουλιών από τον ακουστικό μας ορίζοντα ή στην καλύτερη περίπτωση τους μετατρέπουν σε ένα γενικευμένο ηχητικό φόντο.

Το να γνωρίσουμε τα πουλιά του τόπου μας σημαίνει να τους δώσουμε την ευκαιρία να επανέλθουν στο προσκήνιο της αντίληψής μας…να στρέψουμε την προσοχή μας προς αυτά, να προσπαθήσουμε να τα ακούσουμε και να τα δούμε, να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε από τους ξεχωριστούς τους ήχους και τα μοναδικά τους χρώματα και σχήματα. Σημαίνει να παρατηρήσουμε το πέταγμά τους, τη συμπεριφορά τους, το πότε φεύγουν και πότε έρχονται… Και αν αυτά που παρατηρούμε δεν είναι αρκετά, να ψάξουμε στα βιβλία και στο διαδίκτυο να βρούμε για τη φυσιολογία τους, για τις συνήθειές τους και για τα διάφορα καλέσματά τους…

Γιατί όλα αυτά; Για να γνωρίσουμε καλύτερα τους γείτονές μας, να συνειδητοποιήσουμε πόσο μας μοιάζουν αλλά και πόσο διαφέρουν από εμάς· να ξέρουμε πώς τους λένε, να καταλαβαίνουμε λίγο τη γλώσσα τους, να εκτιμούμε την προσφορά τους αλλά και να τους προστατεύουμε.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (νηπιαγωγείο έως λύκειο), σας καλούμε να βρείτε τρόπους ώστε οι μαθητές σας να μάθουν τα πουλιά του τόπου τους, αντλώντας από την δημιουργικότητα των παιδιών και τη δική σας. Μόνοι σας με τα παιδιά, ή και σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους, καλλιτέχνες, επιστήμονες, συλλόγους περιβάλλοντος, κλπ., δημιουργήστε διδακτικό υλικό όπως μουσικές συνθέσεις, τραγούδια, παραμύθια, ντοκιμαντέρ, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, θεατρικές παραστάσεις, έρευνες, κατασκευές, αφίσες, ιστότοπους κ.λπ., με στόχο οι μαθητές σας και οι γύρω τους να γνωρίσουν τα πουλιά του τόπου τους. Οι δραστηριότητες που θα προκύψουν μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο υλικό και για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Στείλτε μας μια περίληψη (έως 200 λέξεις) για το σχετικό υλικό/δράση του σχολείου σας στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Εάν υπάρχει και οπτικοακουστικό υλικό, να συμπεριλάβετε και σχετικό δείγμα (διάρκεια έως 15 λεπτά). Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από την Επιστημονική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου Ακουστικής Οικολογίας. Περιλήψεις των προτάσεων θα αναρτηθούν σε σχετική έκθεση στο πλαίσιο του συνεδρίου, ενώ οι προτάσεις που θα λάβουν διάκριση θα παρουσιαστούν εκτενέστερα σε εκδήλωση η οποία θα απευθύνεται στους συνέδρους και στην τοπική κοινωνία της Κέρκυρας. Θα δοθούν βεβαιώσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα της κάθε τάξης/σχολείου. Σας ευχόμαστε ενδιαφέρουσες ακροάσεις!

Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας,

Ιωάννα Ετμεκτσόγλου

Ημερομηνία Υποβολής προτάσεων και υλικού: 15 Ιουνίου 2011

Διεύθυνση Υποβολής Προτάσεων: info@akouse.gr (τίτλος email: επίθετο υπεύθυνου εκπαιδευτικού και “τα πουλιά” π.χ. Αποστολίδης_τα πουλιά.

Facebook Twitter Linkedin Email

This entry was posted in Κύρια. Bookmark the permalink.